ידוע כי קורות החיים הינם ה-א"ב של כל תהליך חיפוש עבודה. טיפים ומדריכים כיצד לכתוב קורות חיים ניתן למצוא במקומות רבים , אך הפעם נתמקד בהצגת הניסיון התעסוקתי בקורות החיים באופן המומלץ ביותר.
מעסיקים מייחסים לפרק הניסיון התעסוקתי בקורות החיים משקל רב בבחינת התאמתו של המועמד למשרה, ולכן האופן שבו אתם מציגים את הניסיון התעסוקתי שלכם חשוב ביותר. זהו אחד הכלים המרכזיים שבאמצעותו בוחנים אנשי הגיוס האם כדאי לקדם אתכם לשלב הבא, כלומר - לזמן אתכם לראיון עבודה, או שכבר ניתן לקבוע לגביכם כי אינכם מתאימים למשרה.
מדוע הניסיון התעסוקתי משמעותי כל כך בקורות החיים? כיצד ניתן לשפר את דרך הצגתו?
המומחים של אורטל משאבי אנוש מסבירים וממליצים:
הניסיון התעסוקתי נחשב לאחד הפרמטרים החשובים בתהליך התאמת המועמד למשרה. על סמך התפקידים שמילאתם במקומות עבודה קודמים, ניתן להעריך את סיכויי ההצלחה שלכם בתפקיד דומה. כמובן שזהו אינו הפרמטר היחיד, ועימו נלקחים בחשבון גם הכישורים האישיים שלכם, אך זהו בהחלט אחד הקריטריונים המשמעותיים.
מה ניתן ללמוד עליכם על סמך הניסיון התעסוקתי שלכם?
- האם עשיתם את התפקיד בעבר, כמה שנות ניסיון יש לכם בתפקיד, האם קודמתם במסגרת התפקיד וכדומה – כל אלו, כאמור, יכולים להעיד על סיכויי ההצלחה בתפקיד שאליו אתם מגישים את מועמדותכם, כמובן בהנחה שמדובר באותו תפקיד (פחות או יותר) או באותו תחום.
- רצף המשרות המופיע בניסיון התעסוקתי יכול ללמד את המראיין על יכולת ההסתגלות שלכם, יציבותכם בעבודה וכדומה. אם החלפתם מספר רב של מקומות עבודה בתדירות גבוהה, ללא הסבר מניח את הדעת, הדבר עלול להיתפס כבעייתי ויכול להעיד על חוסר יציבות, חוסר יכולת להסתגל ואי מציאת כיוון בחיים. לחילופין, אם ממשרה למשרה ניכרת איזושהי התקדמות בתפקיד, לדוגמא, אם באחת המשרות הייתם נציגי שירות לקוחות, ובמשרה שאחריה הפכתם להיות מנהלי צוות מוקד שירות לקוחות – אזי הדבר מראה על התמדה, מצוינות, הצלחה בתפקיד, שאיפה להתקדם, וכדומה.
- גם סוגי המשרות שאותן בחרתם יכולים להעיד עליכם משהו. אם, לדוגמא, כל המשרות המופיעות בניסיון המקצועי הינן "עבודות שטח", ככל הנראה אתם פחות אוהבים או פחות מתאימים לעבודות משרדיות, וההיפך. ולכן אם ברצונכם לשנות כיוון והגשתם מועמדות למשרה שעיקרה עבודות משרדית, הרי שראוי לבדוק נקודה זו לעומק. כנ"ל לגבי סוגי הארגונים שעבדתם בהם – אם כל המשרות שעבדתם בהן עד כה היו בחברות קטנות של עד 30 עובדים, זה מעיד משהו על יכולת ההשתלבות שלכם ועל סביבת העבודה הנוחה לכם. לכן, אם תגישו מועמדות לארגון גדול של מעל מ-100 עובדים, יש לשים לב לכך שפתאום תהיו אחד מתוך 100 עובדים או יותר, ופחות תוכלו לבלוט. גם על כך, סביר להניח, ייתן המראיין את הדעת.
- התפקידים שאותם מילאתם מעידים, מעבר לניסיון המקצועי שלכם, גם על כישורים ומאפיינים אישיים שלא תמיד ידעתם על קיומם. כך לדוגמא, אם הייתם נציגי שירות לקוחות, ניתן ללמוד עליכם שאתם טובים במתן שירות, עובדים טוב תחת לחץ, סבלניים, בעלי כושר שכנוע וכדומה.
כל אלו הינם מסרים החבויים בין השורות בפירוט הניסיון המקצועי שלכם. מעסיק או מראיין מנוסה תמיד ילמד עליכם גם מהדברים שאינם כתובים מפורשות בקורות החיים.
כיצד, אם כן, מומלץ להציג את הניסיון המקצועי בקורות החיים?
- מקדו את הניסיון המקצועי שלכם בהתאם למשרה שאליה אתם מגישים את מועמדותכם. כתבו מידע מפורט על התפקידים הרלוונטיים לדרישות התפקיד שאליו אתם מעוניינים להתקבל, והימנעו מפירוט יתר במשרות שאינן רלוונטיות. אם אתם מגישים מועמדות למשרה בתחום האדמיניסטרטיבי, לדוגמא, אין טעם להזכיר את העובדה שלפני הגיוס עסקתם בהדרכת ילדים בקייטנות. מאידך, אם בתפקיד שאליו אתם מתראיינים יש צורך בניסיון בהדרכה או בניסיון בעבודה עם ילדים - כדאי לציין ניסיון זה.
- מהבחינה הטכנית:
- בהנחה שיש לכם ניסיון מקצועי בתחום שבו אתם מחפשים עבודה כרגע, פרק הניסיון התעסוקתי, שהוא, כאמור, החשוב ביותר, יופיע מיד לאחר הפרטים האישיים. פירוט ההשכלה יגיע אחריו, ולאחר מכן השירות הצבאי.
- את פירוט הניסיון המקצועי יש לכתוב על-פי סדר כרונולוגי יורד – מהנוכחי לעבר - כשהעבודה הנוכחית או האחרונה שלכם מופיעה ראשונה, אחריה תופיע העבודה שלפניה וכך הלאה.
- בכל משרה יש לציין את השנים בהן עבדתם בה, את שם החברה ואת התפקיד שאותו מילאתם. במידה ואין מדובר בחברה מוכרת, כדאי להוסיף מס' מילים על תחום העיסוק של החברה. לאחר מכן פרטו, שוב על פי מידת הרלוונטיות - את הגדרת התפקיד ואת תחומי האחריות שלכם, וכן את היכולות והכישורים הרלוונטיים ביותר לתפקיד המבוקש. היו ענייניים והימנעו מתיאורים ארוכים ומייגעים. מומלץ, אגב, לנסח זאת בפעלים סבילים ולא בגוף ראשון – במקום: "ניהלתיי, עשיתי" וכו', ניתן לכתוב: "העבודה כללה – ניהול..., ביצוע..." וכדומה.
- במידה ומילאתם באותו ארגון מס' תפקידים (אם קודמתם או פשוט עברתם לתפקיד אחר) – ציינו כל תפקיד בנפרד, התקופה שבה מילאתם אותו, פירוט האחריות שלכם במסגרתו וכדומה.
- אם עבדתם תקופה קצרה מאוד (כ- 3-4 חודשים) במקום עבודה מסוים, יש לבחון האם כדאי בכלל להזכירו בקורות החיים או לוותר עליו. להלן השיקולים שיש לקחת בחשבון:
- אם הינכם סטודנטים – החלפת עבודות בתדירות גבוהה הינה טבעית ומובנת, ולכן ניתן להזכיר גם ניסיון של 3-4 חודשים.
- אם אינכם סטודנטים, החלפת מקומות עבודה בתדירות גבוהה עלולה להיתפס כבעייתית. לכן, אם ניסיון זה רלוונטי למשרה שאליה אתם מגישים מועמדות, ניתן לציין זאת בקורת החיים, אך במידה ותוזמנו לראיון, יש להתכונן עם תשובה טובה לשאלה מדוע עזבתם לאחר מס' חודשים בלבד. במידה והמשרה האחרונה אינה רלוונטית למשרה שאליה אתם מגישים מועמדות – אל תציינו אותה. כמובן שאם רק השתחררתם מהצבא וזהו הניסיון המקצועי היחיד שלכם – אינכם יכולים לוותר עליו מאחר שגם ניסיון מקצועי קצר עדיף על חוסר ניסיון בכלל.
- האם להזכיר את המשרות הסטודנטיאליות ?
- כשמדובר בתפקידים בכירים - סביר להניח שנדרש ניסיון מקצועי עשיר בתחום הרלוונטי, ולכן ברוב המקרים אין צורך לציין את המשרות הסטודנטיאליות בהן עבדת במהלך הלימודים.
- כשאתם מגישים מועמדות למשרה במהלך השנים הראשונות שלאחר התואר (עד 5 שנים מסיומו), ניתן לציין את העבודות הסטודנטיאליות, וזאת מכיוון שעדיין לא צברתם ניסיון עשיר ולכן מקצועיותכם לא תמיד יכולה לעמוד בפני עצמה, אלא יש צורך לחזקה במאפיינים אישיותיים שיעידו עליכם כי תועילו לארגון. ברוב המקרים מעסיקים אוהבים עובדים שגם עבדו וגם למדו, הדבר מראה על חריצות, מוסר עבודה גבוה, ועל היותם אנשי עבודה שמוכנים להתאמץ.
- מה עושים כשאין ניסיון מקצועי?
- בהעדר ניסיון מקצועי, או במקרים של ניסיון מועט – ניתן להציג את השירות הצבאי כסוג של ניסיון, תוך פירוט התפקידים והכישורים שרלוונטיים לתפקיד (לדוגמא: יכולת ניהול צוות, כישורים ארגוניים וכדומה).
- במקרים מסוימים, ורק כאשר אין לכם ניסיון מקצועי מספק, ניתן גם להזכיר משרות שבהן עבדתם לפני השירות הצבאי, אם במהלך לימודי התיכון ואם בחופשה שבין סיום בית הספר לגיוס. גם עבודה כמוכר ברשת מזון מהיר, לדוגמא, יכולה להעיד על מוסר עבודה גבוה, חריצות, עבודה תחת נהלים, עמידה ביעדים, מתן שירות וכדומה.
לסיכום, זכרו: האדם המקבל את קורות החיים שלכם בארגון הינו ברוב המקרים אדם עסוק שמקבל עשרות טופסי קורות חיים ביום, ולכן, על מנת למשוך את תשומת ליבו דווקא לקורות החיים שלכם, עליכם להבליט את הניסיון והכישורים הרלוונטיים לתפקיד. בכך, למעשה, תסייעו לו להבחין בכם. כתיבת פרק הניסיון המקצועי על פי ההמלצות הנ"ל יספקו לאותו מנהל או איש גיוס את כל המידע הדרוש לו על מנת לקבוע האם אתם עשויים להתאים לתפקיד והאם כדאי לזמן אתכם לראיון.
בהצלחה!
© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.