ברוכים הבאים
באווירת חג הפסח, בחרנו הפעם לעסוק בדברים הפחות נעימים בתהליך חיפוש העבודה, אלו שניתן להגדירם כ"עשר המכות" של חיפוש העבודה. אז נכון שרוב מחפשי העבודה "יורקים דם" במאמץ למצוא את המשרה המבוקשת, מקפצים כמו צפרדעים מראיון אחד למשנהו, ובאופן כללי שרויים במצב של חושך וחוסר ודאות לגבי עתידם המקצועי, אך ישנן "מכות" שלא מופיעות בהגדה של פסח והן מהוות חלק בלתי נפרד מתהליך חיפוש העבודה. המומחים של אורטל משאבי אנוש בחרו את ה"מכות" השכיחות ביותר, אלה שסביר להניח שכל אחד נתקל לפחות בחלקן יותר מפעם אחת, ונותנים עצות כיצד להתמודד עימן:
ראשית, עליך להבין - מעסיקים שפרסמו מודעת דרושים מוצפים באלפי קורות חיים שנשלחו אליהם בעקבותיה. הם צריכים לסנן ולבחור 3-5 מועמדים שאת מועמדותם הם ייבחנו יותר לעומק. לפיכך אין ביכולתם לענות לכל מועמד ששולח קורות חיים , למרות התסכול שבעניין.
כיצד אתה יכול בכל זאת לשפר את סיכוייך?
ראשית, שים לב לאמור בסעיף 1 לעיל. שנית, פעמים רבות פסילת מועמדותך נעשית באופן כמעט אוטומטי בשל היבטים טכניים, עליהם ניתן ללמוד מקורות החיים שלך, לדוגמא, אם המשרה המוצעת היא בבאר שבע ואתה תושב אשדוד, מי שמסנן את קורות החיים מניח שזה לא יעבוד ביניכם. לכן, ציין בקורות החיים כל הבהרה שנראית לך חשובה לשיפור סיכוייך. כך, אם יש ברשותך רכב ואין לך בעיה לעבוד גם במקומות מרוחקים, ציין ליד כתובת מגוריך הערה בסוגריים על כך (כגון: בעל רכב פרטי, מעוניין בעבודה באזורים X , Y , Z ). דוגמא נוספת: אם מקורות החיים שלך ניתן אולי להבין שלא תוכל לעבוד במשרה מלאה (בשל לימודים, לדוגמא) ובפועל אין לך מגבלה כזו – ציין זאת.
אם הופנית דרך חברת כח אדם , תוכל לבקש מיועץ ההשמה שלך לבדוק עבורך היכן אתה עומד בתהליך. אם הגעת לראיון באופן עצמאי, מומלץ בסופו של כל ראיון לברר מהו המשך התהליך ובכך בעצם לגשש מתי פחות או יותר אתה אמור לקבל תשובה. לאחר זמן זה, או במידה ועברו מעל שבועיים שלושה, תוכל להתקשר לאותו מקום ולברר זאת. חשוב שתדע: נכון שאם לא חזרו אליך הדבר מעיד פעמים רבות על כך שלא התקבלת, אך לעיתים מדובר בחברות שבהן תהליכי הגיוס ארוכים במיוחד וכרוכים בשלבים רבים, ועל כן אורכים יותר זמן מהממוצע (ראה סעיף 9).
הפתרון לכך טמון בעבודת הכנה שעליך לבצע לקראת כל ראיון עבודה. ככל שתתכונן טוב יותר, תתרגש פחות. איך מתכוננים לראיון? לומדים על החברה (ואם ניתן גם על המראיין), כמה שיותר פרטים (באמצעות האינטרנט), וזאת על מנת לגלות בקיאות באשר לתחום עיסוקה של החברה, מכינים תשובות לשאלות שיכולות להישאל בראיון, עורכים סימולציות עם חברים או בני משפחה על מנת לתרגל את תשובותיך וכיוצ"ב.
מודעות הדרושים מנוסחות לעיתים באופן שיווקי, אשר נועד למשוך מועמדים רבים להציע את מועמדותם למשרה. הדבר נכון בעיקר בתחומים ותפקידים שאליהם נדרש לגייס מס' גדול של עובדים, אך אפשרי גם במקרים אחרים. המודעות מנסות להציג את הצדדים החיוביים במשרה, וזאת לצד דרישות החובה שלה, וכך לעיתים עלולה להיווצר אצלך תמונה מוטעית של המשרה. במקרים כאלו, אתה למד על הצדדים הפחות אטרקטיביים של התפקיד ועל דרישות נוספות רק בראיון העבודה עצמו, ואז אתה עלול להתאכזב או להילחץ מכך שזה לא מה שחשבת.
אז מה עושים?
ראשית, התייחס למצב זה כמצב נתון וקח בחשבון שהמודעה לא תמיד משקפת את התפקיד בפועל. אם תבין שהפער הזה קיים ושזהו המצב, לא תילחץ מזה ותוכל להתייחס לזה בענייניות, וכך גם לא תפגע בסיכוייך להתקבל.
שנית, גם אם התפקיד שמתאר בפניך המראיין שונה ממה שחשבת, גלה גמישות – אולי זה בכל זאת יכול להתאים לך. חשוב לדעת שמראיינים פעמים רבות נוטים להציג את התפקיד כקשה יותר מכפי שהוא בפועל (לדוגמא: להציג מטלה כלשהי כחלק משגרת תפקידך היומיומית, בעוד שבפועל מדובר במשימה שנדרשת רק אחת לתקופה מסויימת), וזאת על מנת לבחון את מידת רצינותך ורצונך בתפקיד.
נכון, על המשרות המבוקשות מתמודדים בדרך כלל מועמדים רבים ואתה עלול ללכת לאיבוד ביניהם.
איך בכל זאת תוכל לשפר את סיכוייך לבלוט על פני האחרים:
ראשית, חשוב שתבוא עם ציפיות שכר ריאליות, ההולמות את מצב השוק בתחום בו אתה מחפש עבודה, את הענף, את ניסיונך וכיוצ"ב. תוכל להיעזר בטבלאות שכר המפורסמת מדי פעם בפעם באתרי האינטרנט השונים.
שנית, נסה לבדוק האם מעבר לשכר מוצעים במסגרת התפקיד הטבות ותנאים סוציאליים, שלעיתים ערכם הכספי רב, גם אם הם לא באים לידי ביטוי בשכר נטו. ולבסוף, נסה לגלות גמישות ולהגיע עם המעסיק להסכמה כלשהי על כך שלאחר תקופה מסוימת, שכרך יעלה.
הרחב את החיפוש שלך לתחומים נוספים ואל תיצמד לחיפוש עבודה רק במקצוע האחרון שרכשת - גם אם רכשת מקצוע שהיית מעוניין להמשיך לעסוק בו, אל תסגור אפשרויות נוספות בפניך. להיפך, בוא עם ראש פתוח. ערוך מיפוי של כל המשימות העיקריות שמילאת במסגרת תפקידך ובדוק אילו כישורים רכשת, באילו כישרונות התברכת ובאילו עוד תפקידים יכולים אלו לבוא לידי ביטוי. בדוק עולמות מקצועיים הנושקים לתחום עיסוקך והרחב את חיפוש המשרות גם אליהם. אל תשלול גם תפקידים שאולי נראים כפחותים ממה שעשית עד כה, יתכן כי הם טומנים בחובם אפשרויות קידום ואתגרים מקצועיים שיתרמו רבות להתפתחות הקריירה שלך.
כאמור בסעיף 3, כדאי תחילה לברר באיזה סטטוס אתה עומד ביחס למשרה. במידה ועברת את השלב הראשון ואתה מקודם הלאה, אין הרבה מה להציע לך מלבד להתאזר בסבלנות ולעשות את המקסימום מבחינתך בכל אחד מהשלבים הבאים. כמובן שבמהלך הזמן שבין שלב לשלב אתה יכול לפנות לחברות כח אדם והשמה ולמצוא באמצעותן עבודות זמניות, שמהן תוכל להתפרנס בינתיים.
לסיכום, נכון שתקופת חיפוש העבודה הינה תקופה לא פשוטה, אך שמירה על גמישות וראש פתוח, סבלנות, הכנה טובה לכל שלב והסתייעות בבני משפחה וחברים, יכולים לשפר את הרגשתך בתהליך, ואולי אף את סיכוייך.
חשוב לציין, הפתרונות שהוצעו אינם פתרונות קסם, ואין יישומם מבטיח כי מעתה הכל יהיה ורוד וקל. מדובר בעצות שיכולות לסייע לך להתמודד עם הקשיים שבתהליך ואולי לשפר את סיכוייך להתקבל למקום העבודה שאתה שואף אליו. נדוש ככל שזה יישמע, עברנו את פרעה, נעבור גם את זה...
בהצלחה!