מאת יפעת דהן חורב

אתה שולח קורות חיים בלי סוף, הולך לראיונות רבים, ועדיין – לא הצלחת למצוא את המשרה המיוחלת, למרות שפעמים רבות נראה שאתה מתאים לה על- פי כל הדרישות. אז מה הבעיה ? מסתבר שרבים ממחפשי העבודה מקטינים את סיכוייהם להתקבל למשרה המבוקשת רק בשל מס' טעויות בדרך. המומחים של אורטל משאבי אנוש מסבירים כיצד להימנע מהן :

שלב חיפוש העבודה :

1) הטעות: חיפוש עבודה שאינו תואם את כישוריך – אל תגיש את מועמדותך למשרה שהינה מעבר ליכולת שלך. נכון, אתה צריך להאמין בעצמך ולשאוף קדימה, וגם ה"טייטל" והמשכורת אולי קורצים, אך הייה מציאותי – הכר בערך עצמך ודע למה אתה מסוגל. הגשת מועמדות למשרה בכירה מעבר ליכולותיך עלולה לפגוע בך : אם לא תתקבל – תתאכזב, ואם תתקבל – לא תוכל לספק את "הסחורה", תאכזב את מעסיקיך ותהיה מתוסכל. הנפילה בתפקיד יכולה להיות טראומטית ולפגוע בך בהמשך הקריירה (פגיעה בשמך הטוב כשיבקשו עליך המלצות וכדומה).

2) הטעות: חיפוש עבודה רק באתרי הדרושים הייעודיים - חפש עבודה בכל האמצעים העומדים לרשותך. נכון שרבות ממודעות הדרושים מתפרסמות בעיתונים ובאתרי חיפוש עבודה באינטרנט, אולם חשוב לדעת כי בחברות כח אדם והשמה קיים מלאי גדול של משרות שחלקם הגדול דווקא לא מתפרסם. לכן, חשוב לבקר גם באתרי האינטרנט של חברות כ"א המובילות ואף להיכנס לסניף הקרוב למקום מגוריך (השירות הוא בחינם). דרך נוספת שכדאי באמצעותה לחפש עבודה הינה קשרים אישיים, דרך חברים, משפחה ומכרים.

3) הטעות: הגשת קורות חיים שאינם כתובים או ערוכים נכון . חשוב לזכור שקורות החיים שלך הינם החזות הראשונית שלך בפני המעסיק הפוטנציאלי, זו דרכו הראשונית ללמוד עליך, הן על-פי תוכן הדברים והן על-פי עריכתם. לכן יש לשים לב לדרך שבה אתה מציג את עצמך בקורות החיים. קו"ח לא "נכונים" יכולים למנוע ממעסיקים פוטנציאלים להזמינך לראיון, למרות שאולי אתה כן ראוי למשרה. גם אם הזמינו אותך לראיון - יתכן שבמהלכו יסתבר כי חלק מקו"ח אינם מציאותיים ואתה תיתפס כלא אמין ותאבד את האפשרות להתקבל למשרה זו. הסברים ודוגמאות כיצד לכתוב קורות חיים ניתן למצוא במאמרים רבים באתר, אולם ראוי לציין מס' דגשים שלא תמיד שמים לב אליהם:

א. הקפד שקו"ח שלך יהיו בדף אחד (בגודל A4 ). יש לערוך הגהה על מנת לוודא שלא נפלו טעויות דפוס או טעויות בתאריכים. פעמים רבות מועמדים מגישים קורות חיים שאין בהם סדר הגיוני מבחינת התאריכים.

ב. אל תסתיר פרטים אישיים כגון תאריך לידה או מצב משפחתי, גם מכיוון שמדובר בפרטים שיישאלו בטרם תזומן לראיון או בראיון עצמו וגם מכיוון שפרט שאולי נראה לך כחיסרון (לדוגמא אמא לילד קטן) יכול להוות דווקא יתרון עבור מעסיק מסוים.

ג. קורות החיים צריכים לשקף מציאות אמיתית, גם אם במידה מסוימת מעגלים פינות או לא כותבים את הכל. יש לקחת בחשבון שגם בתפקידים זוטרים לכאורה המעסיק בודק על עובדיו בטרם קבלתם לעבודה, משוחח לעיתים עם מעסיקים קודמים וכדומה, ולכן חשוב לא לכתוב דברים שאינם נכונים. מרבית מקומות העבודה גם דורשים לראות תעודות המעידות על השכלתך, לכן, אם לדוגמא לא סיימת עדיין את לימודי התואר השני, אל תכתוב שהינך בעל תואר שני אלא שאתה עדיין במהלכו.

ד. אל תפרט יותר מדי בתיאור התפקיד - מספיקה שורה עניינית אחת. היצמד לאמת ואל "תנפח" יותר מידי, כי הרי ברור לכל מעסיק מה כולל התפקיד. פירוט יתר עלול להכשיל אותך , ולעיתים אף להכעיס את המראיין על כך שלא ניתן לו מספיק קרדיט לדעת מה כולל תפקיד של מנהל כספים או של מנהל שיווק לדוגמא.

ה. אם למדת בקורסים שונים שאינם קשורים למקצועך – אל תציינם. פירוט יתר של קורסים בנושאים שונים או קורסים הקשורים לתחביביך מראה על אדם שאינו עקבי, מבולבל, ושאינו יודע לאיזה כיוון ללכת.

שלב ראיון העבודה

  1. הטעות: הגעה לראיון עבודה ללא הכנה מוקדמת- רבים ממחפשי העבודה אינם נוהגים להתכונן לראיון עבודה. מדובר בטעות נפוצה שעלולה לפגוע בסיכויי שלך להתקבל למקום העבודה. עבודת הכנה לפני כל ראיון יכולה לשפר את סיכוייך באופן משמעותי. לכן, לפני כל ראיון יש לאסוף רקע אודות החברה, תחומי פעילותה המרכזיים, ועוד. אם הגעת לראיון באמצעות חברת כח אדם והשמה – ניתן להיעזר גם בה על מנת לקבל פרטים על החברה. כל הפרטים הללו יסייעו לך לענות טוב יותר על שאלות המראיין ולהבין טוב יותר את דרישות התפקיד.
  2. הטעות: לא לדעת מול מי אתה מתראיין– בראיון העבודה צריך להפעיל הרבה שיקול דעת ואינטואיציה, וקיימת חשיבות רבה לכימיה עם המראיין. לפיכך, מעבר לעבודת ההכנה על החברה, כדאי גם לדעת מול מי ייערך הראיון. בשיחת הטלפון, כשנקבע לך מועד ראיון, שאל בנימוס את שמו ותפקידו של המראיין ונסה לחפש עליו מידע באינטרנט. קרא עליו, יתכן ותגלה פרטים שיוכלו לסייע לך בראיון מולו. גם כאן, אם נשלחת לראיון דרך חברת כ"א והשמה, נציגיה יוכלו לעזור.
  3. הטעות: כניסה מסורבלת / לא נאותה לחדר המראיין – לעולם אל תיכנס לחדר המראיין עם קופסת סיגריות ביד.גם כניסה עם הרבה תיקים ומעילים אינה נראית טוב. מומלץ להגיע 10-5 דקות לפני המועד, השאר את חפציך אצל המזכירה וגש להסתדר בשירותים - אחרי הכל, הגעת עכשיו מבחוץ, ואולי התלכלכת בדרך ולא שמת לב. כך תיכנס לחדר המראיין מסודר ורגוע.
  4. הטעות: לענות בשלילה כשאתה נשאל אם ברצונך לשתות- כשאתה נכנס לראיון עבודה, זו אינה בושה לבקש כוס מים, להיפך - הדבר מומלץ. בעת התרגשות קיימת נטייה טבעית של הפה להתייבש ואז לעיתים קצת קשה לדבר, הקול טיפה נחלש ושפת הגוף שלך משתנה. המים יעזרו לך לדבר, להביע התלהבות ולהיות אתה. זאת ועוד, לקיחת לגימה מהמים מפעם לפעם במהלך הראיון יוצרת עבורך הזדמנות לאתנחתא קלה מהשיחה ולסידור המחשבות והדברים שברצונך לציין. אגב, כשמדובר בראיון ראשון לא מקובל לבקש קפה, בראיון השני, אם תרצה, זה כבר מקובל יותר.
  5. הטעות: "התנחמדות" יתר -

א. אל תחמיא למראיין מיד בתחילת הראיון (לדוגמא: "איזה משרדים יפים") . כאמור, במהלך הראיון צריך להפעיל הרבה אינטואיציה, ואם הינך חש שבמהלך הראיון דווקא מתאים להחמיא לו על משהו, עשה זאת.

ב. אל תנסה להפעיל קשרים. אמירה כגון: "דרך אגב יש לך ד"ש מ..." אינה מומלצת כלל ושקופה למדי.

ג. אל תשאל את המראיין שאלות אישיות (כגון: "אתה במקור מחיפה?), זה אינו במקום ועלול להיתפס לחטטנות ולגרום אוטומטית לפסילה.

ד. אל תנסה להוביל את השיחה, יש מראיין ואתה המרואיין.

  1. הטעות: מענה לא ענייני ולא ממוקד על השאלות, סתירה בין התשובות לבין הכתוב בקורות החיים- לעיתים קרובות המראיין הינו אדם עסוק ובשל כך הראיון נערך תחת לחץ של זמן. לכן, בהצגת הדברים ובמענה על שאלות המראיין היצמד לקו"ח ששלחת לארגון והשתדל לענות למראיין בצורה ישירה, ציין קודם כל את עיקר הדברים, ללא סיפורים מיותרים ופירוט שלא לצורך.
  2. הטעות: פירוט יתר על עניינים אישיים- אל תנדב יותר מידי מידע על ענייניך האישיים. יש כללים מה מותר ומה אסור לשאול בראיון עבודה על פי חוק. גם אם המראיין שואל שאלות אינטימיות, כגון: העדפות מיניות, העדפות פוליטיות, אמונה דתית וכדומה - אתה רשאי לא לענות.
  3. הטעות: הסתרת מידע חשוב שעלול לגרום לפסילתך. במידה וקיימת איזושהי מגבלה, אם זו מגבלת שעות עבודה, מגבלה בריאותית שעלולה להפריע בעבודתך או כל בעיה אחרת – כדאי להיות גלויים ולהעלות את העניין בראיון השני. אין הכוונה כאן כי תחשוף כל פרט קטן בחייך, אלא הייה ישר והגון לומר כבר בשלב זה דברים מהותיים שסביר להניח כי יתגלו בהמשך, וזאת על מנת לא לבזבז זמן יקר שלך ושל המעסיק הפוטנציאלי. מי יודע, אולי דווקא כנותך תוסיף לך נקודות אצל המראיין והוא יתפוס את בעייתך כשולית וכלא משמעותית עבור התפקיד.
  4. הטעות: חוסר מודעות לשפת הגוף עבור מראיין מקצועי, שפת גוף מהווה אחוז נכבד מקביעת הרושם עליך, המועמד, היות והיא מלמדת על מצבך הנפשי נכון לרגע הראיון ואולי אף מעבר לכך. מאחר ואנשים אינם מודעים לשפת הגוף, ניתן לראות דברים שאולי הם מנסים להסתירם. כך לדוגמא, פעולות פשוטות כמו מתיחת החולצה כל מס' דקות או סידור השיער לעיתים תכופות מצביעים על חוסר ביטחון. הייה מודע לכך , מודעות יכולה לסייע בתשומת הלב לשפת הגוף. בנוסף, במהלך הראיון, הצב לעצמך גבולות בשיח עם המראיין. אל תתפרץ לדוגמא בצחוק ללא שליטה, כדי להראות כמה אתה לבבי ושמח. מצד שני, גם אל תהיה קפוא ואנטיפט.

אל תשכח – אתה משווק את עצמך, עשה זאת על הצד הטוב ביותר.

בהצלחה.

© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.
 

אורטל ולעבודה - למה לחפש עבודה כשאפשר למצוא?