מאת יפעת דהן חורב

השבוע נכנס לאחד מסניפי אורטל מועמד שהגיע לראיון עבודה. הבחור היה ככל הנראה מאוד נרגש, ובזמן ההמתנה, במהלך מילוי הטפסים, רגלו נעה בעצבנות ללא הפסק. כשהוא נכנס לחדר המראיינת, ובמשך הראיון עצמו, הוא בקושי הישיר אליה מבט. עיניו "טיילו" על החפצים שהיו על השולחן ובחדר כולו, וישיבתו העבירה תחושה שהוא היה רוצה להיעלם משם באותו רגע. המועמד, שקורות חייו היו מאוד מרשימים ונראה היה, על פניו, שהוא עשוי להתאים לתפקיד הניהולי שאליו התראיין, התגלה בראיון כחסר ביטחון בצורה מובהקת, והדבר לא עלה בקנה אחד עם דרישות התפקיד.

על חשיבותה של שפת הגוף מדברים כמעט בכל הקשר. היא חשובה בכל מפגש ראשוני שלך עם אנשים אחרים, בין אם מדובר במפגש חברתי, מקצועי או אחר. שפת הגוף הינה למעשה מכלול של מרכיבים, ביניהם: הופעה חיצונית, סגנון לבוש, תנועות גוף, יציבה, קשר עין ועוד, שיחד יוצרים את הרושם הראשוני שאנשים מקבלים עליך בשניות הראשונות של המפגש, עוד בטרם התחלת לדבר. שפת הגוף משקפת את אישיותנו, וככזו, גם אם יש דברים שאין באפשרותנו לשנות לגמרי, רצוי להיות מודעים לכך ולנסות כל הזמן לשפר.

לפיכך, כפי שאתה מתכונן לראיון העבודה באמצעות הכנת תשובות לשאלות שיכולות להישאל, עליך לשים לב גם לפרטים הקטנים הכלולים תחת הביטוי "שפת גוף" ולהיות מודע בעיקר לאלמנטים הבאים:

  1. הופעה חיצונית וסגנון לבוש- הקפד להגיע במראה נקי ומסודר ובלבוש מכובד ומגוהץ. בעיקר כעת, בקיץ, יש מועמדים שמגיעים לראיון לעיתים עם מכנסים קצרים וסנדלים, או מועמדות שמגיעות עם שמלות חושפניות במיוחד – זהו אינו לבוש הולם לראיון עבודה. אמנם אין צורך להגיע בחליפה ועניבה לכל ראיון (אלא אם כן אתה מתראיין לתפקיד בכיר מאוד), אך מכנסיים ארוכים וחולצה מכופתרת בדר"כ יכולים להתאים לראיונות עבור מרבית התפקידים. השתדל ללבוש בגדים חלקים בצבעים קלאסיים, או בהדפסים עדינים ולא מקושקשים מדי. חשוב שתגיע עם בגד שנוח לך ולא לוחץ לך , משיכת חולצה שעולה כל רגע במהלך הראיון (בעיקר לנשים) או ניסיונות להסתיר את המחשוף הנדיב, הינן תנועות הגורמות חוסר נוחות ועצבנות מצד המרואיין, והדבר משפיע על הצלחת הראיון. לנשים מומלץ שלא להגיע עם תכשיטים ואביזרי אופנה גדולים מדי, צבעוניים מדי או רועשים מדי. צמידים שירשרשו בכל תזוזת יד של המרואיינת, לדוגמא, יסיחו את דעתו של המראיין והדבר עלול לפגוע בהצלחת הראיון.

 

  1. איחור - חשיבותה של ההגעה בזמן אל ראיון העבודה או אל מבחני המיונים כבר נדונה במאמרים הקודמים שלנו , אך חשוב לדעת שגם לנושא זה השפעה על שפת הגוף שלך. כשאתה מאחר לראיון או למבחני המיון אתה מגיע לחוץ מאוד, מעבר ללחץ הטבעי מהראיון עצמו, ושפת הגוף שלך משדרת זאת. (זה כמובן מתווסף למסר הבלתי מילולי השלילי שהאיחור שלך עלול להעביר למראיין). לכן כדאי תמיד להקדים מס' דקות, להירגע מהדרך ולהסדיר את הופעתך.

 

  1. קשר עין– זהו אחד המרכיבים החשובים ביותר מבחינת התקשורת הבלתי מילולית עם המראיין. היישר מבט אל המראיין והקפד לשמור על קשר עין רציף עמו. אמנם ניתן מדי פעם להסיט את המבט אך יש מיד לחזור לקשר עין ישיר עם המראיין. אל תדבר תוך כדי מיקוד המבט בנקודה כלשהי בחדר ואל תתרוצץ עם מבטך לכל הכיוונים – הדבר מעיד על חוסר ביטחון, חוסר אמינות, הססנות לגבי התשובה שאתה עונה וכדומה.

 

  1. לחיצת יד– יש מראיינים שנוהגים ללחוץ את ידם של המרואיינים, ויש כאלו שלא. לפיכך, לא מומלץ ליזום לחיצת יד אלא לחכות ולראות כיצד נוהג המראיין. במידה והמראיין אכן יוזם לחיצת יד, לחץ את ידו בנחישות. אין צורך "למעוך" לו את היד, אך גם לחיצה חלשה ורפה מדי עלולה להעביר מסר שלילי של הססנות וחוסר ביטחון. לחיצת היד צריכה להיות יציבה וחזקה מעט, אך לא מדי, תוך שאתה מסתכל ישירות בעיניו של המראיין ומחייך בנינוחות

 

  1. אופן הישיבה- במהלך כל הראיון שב זקוף בכסא. ישיבה כפופה או "נמרחת" משדרת זלזול, התנשאות או לחילופין חוסר ביטחון. שב בכסא באופן "מלא" ולא רק על הקצה כאילו אתה דרוך ומוכן להימלט בכל רגע. הנח את תיקך לצדך ואל תשב כשהוא על ברכיך.

 

  1. מה עושים עם הידיים?- הקפד לא לשלב את ידיך על החזה או להכניס אותן לכיסים ובאופן כללי שמור על שפת גוף פתוחה ונינוחה עד כמה שניתן. אל תשלב את ידיך מאחורי הראש – הדבר מעיד על דומיננטיות יתר ולעיתים על התנשאות. הנחו את ידיך פתוחות בחיקך או על רגליך ושים לב שגם כפות ידיך יהיו פתוחות ולא קפוצות כאגרוף. ניתן ללוות את דבריך בתנועות ידיים קלות (וקלות בלבד) - הדבר מצביע על התלהבות מסוימת מהתפקיד ועל ביטחון, אולם מומלץ שלא להרבות בהן, בעיקר לא מיד בתחילת הראיון, אלא לצרפן בהדרגה במהלך הראיון

 

  1. מה עושים עם הרגליים?- רצוי לשבת עם שתי הרגלים על הרצפה. ניתן גם לשבת רגל על רגל (בעיקר לנשים). אל תטלטל את רגליך או תרעיד אותן בעצבנות – הדבר מעיד על חוסר סבלנות ולחץ.

 

  1. ומה עם הפנים?– במהלך הראיון חשוב ששום חלק בפניך לא יהיה מוסתר. שמירה על פנים גלויות מעידה על אמינות, ישירות ופתיחות. לפיכך . לפני כניסתך לראיון הסר את משקפי השמש והכנס אותם לתיקך, בשום אופן אל תיכנס עם משקפי השמש על עיניך, וגם לא על ראשך. אל תסתיר את הסנטר או את הלחי עם ידך (תוך כדי הישענות על השולחן), והשתדל להימנע ממגע כלשהו בפניך, כגון גירוד האף, שפשוף עיניים, נפנוף השיער וכדומה – כל אלו מעידים על חוסר אמינות, עייפות, מתיחות, חוסר נוחות עם הדברים שאתה אומר וכדומה.

 

  1. הנהון וחיוך– במהלך הראיון חשוב לא להיות "קפואים" ונוקשים אלא ללוות את דבריך בהנהונים, וחיוכים קלים. אל תגזים בצחקוקים ובחיוכים מחשש שהדבר יעיד על מבוכה וחולשה. השתמש בהם במידה ובתבונה.

 

  1. פעולות בהיסח הדעת– רבים ממחפשי עבודה נוטים, במהלך ראיון העבודה ותוך כדי מענה על השאלות, לבצע פעולות שונות ו"קטנות" מבלי משים, כגון: גלגול תלתל בשיער, נגיעה תכופה בתליון, עגילים או שעון, התעסקות באחד החפצים המונחים על שולחנו של המנהל וכיוצ"ב. הימנע מפעולות אלו, המעידות, גם הן, על לחץ.

לסיכום, ראיון העבודה הינו מעמד שאינו נוח למרואיין וידוע כמצב מעט מלחיץ. המראיינים יודעים זאת ולוקחים זאת בחשבון ולכן גם אם יש בשפת הגוף שלך סממנים עדינים של לחץ כלשהו, כל עוד זה במידה סבירה ונורמלית – הם יקבלו זאת בהבנה ואולי אף יפרשו זאת כסימן לכך שברצונך להתקבל למשרה זו. עם זאת, השתדל להתייחס אל ראיון העבודה כהזדמנות להציג את עצמך ואת יכולותיך בדרכך אל העבודה הבאה שלך. גישה כזו תסייע לך להרגיש יותר נינוח ופחות לחוץ, וגם שפת הגוף שלך תשדר זאת באופן טבעי. מודעות ותרגול יכולים לסייע בכך.

בהצלחה!

© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.
 

אורטל ולעבודה - למה לחפש עבודה כשאפשר למצוא?