מאת יפעת דהן חורב

ראש השנה בפתח, ולכולנו תקוות להתחלות חדשות מוצלחות. ואולם, מצב התעסוקה בארץ בימים אלה מתאפיין בחוסר וודאות, כאשר הנתונים המתפרסמים לגביו אינם חד משמעיים. כך, בעוד שנתוני שירות התעסוקה שפורסמו לאחרונה הצביעו על עלייה במס' המפוטרים, מפרסם משרד האוצר נתונים על ירידה באחוזי האבטלה.

אז מה יהיה אחרי החגים? עדיין לא ידוע. חלק צופים האטה במשק, כזו שתשפיע על גיוס העובדים, וחלק אומרים שכרגע זו תקופת רגיעה ושהגיוסים יתחדשו לאחר החגים.

בכל מקרה כדאי להיערך ולנקוט במספר צעדים שיוכלו להגדיל את הסיכוי שלך למצוא עבודה גם בתקופה זו:

א. האם כדאי לחפש עבודה בתקופת החגים או לחכות עד לאחריהם?

כמו הרבה דברים בחיים – זה תלוי. אם אתה מחפש משרות בתפקידים שסביר להניח שהביקוש אליהם גבוה יותר בתקופות של חגים, כגון מקצועות הקמעונאות למיניהם: מוכרים/ותקופאים/ות, סדרנים/ות, אורזים/ותעובדי/ות מחסן וכדומה, ואתה זמין להתחיל לעבוד באופן מיידי - חבל לחכות עד אחרי החגים כי אז אולי הביקוש דווקא ירד. כדאי לשלוח קורות חיים ולפנות לחברות המגייסות כבר בימים אלו, בין חג לחג. אך אם אתה מחפש תפקידים אחרים, שתחילת העבודה בהן אינה מיידית, כדאי לחכות עד אחרי החגים מכיוון שמרבית החברות המגייסות עוצרות את תהליכי הגיוס ומחדשות אותם לאחר החגים, ואם תשלח עכשיו קורות חיים, הם ככל הנראה יידחקו לתחתית הרשימה או ייפלו בין הכסאות.

ב. "ראש פתוח" הוא המפתח

מחפשי עבודה רבים נוטים למקד את החיפושים במקצוע מסויים, בין אם מדובר באותו מקצוע שבו הם עסקו במשרה הקודמת או שהוא מהווה קידום מבחינתם, ובין אם מדובר במקצוע ראשון לאחר השחרור או הלימודים.

זה הזמן "לפתוח את הראש" מעט ולהרחיב את חיפוש העבודה מעבר למקצוע הספציפי שלך. זה יכול להיות תחום קרוב מאוד וזה יכול להיות מקצוע שהכישורים שלך יכולים להתאים לו, גם אם הוא רחוק ממה שעשית קודם. אל תפסול על הסף שום כיוון תעסוקתי. לעיתים קרובות יועצי ההשמה בחברות כח האדם וההשמה מזהים אצל מחפש העבודה פוטנציאל למשהו שונה במקצת ממה שהוא חשב ולכן חשוב לגלות פתיחות. לדוגמא: בוגר תואר בכלכלה שחיפש משרה שבה ישתלב בתחומו נענה לבסוף להצעתה של יועצת ההשמה בחברה שאליה פנה ובחן את האפשרות להשתלב כנציג שירות ומכירה בבנק מוביל. זו אמנם לא היתה בחירתו הראשונה, אך הוא נוכח לדעת שמתפקיד זה יש לו סיכוי טוב יותר להיקלט לבנק ולהתקדם בו לתפקידים נוספים בהמשך. דוגמא נוספת, מחפשת עבודה ללא ניסיון או כיוון מקצועי, עם תכנון ללימודים בעוד מספר חודשים, פנתה אל חברת כח אדם והשמה כשהיא מבקשת לעבוד כקופאית ברשת מזון עד לתחילת לימודיה. יועץ ההשמה שערך עימה ראיון, זיהה אצלה יכולות גבוהות וכישורים שעשויים להתאים לעבודה עם אנשים ולמתן שירות, והציע לה משרה במוקד שירות לקוחות, שבה תוכל לעבוד גם במהלך לימודיה (עד לתחילת הלימודים תוכל לעבוד בה במשרה מלאה, ולאחר מכן- במשמרות).

ג. התפשרות זו לא מילה גסה

בתקופה שכזו, שבה הביקוש לעבודה בחלק מתחומים עולה על ההיצע, מומלץ לערוך רשימה של הפרמטרים החשובים לך ביותר במקום העבודה הבא שלך ולחשוב באילו מהן תהיה גמיש יותר בדרישותיך, והיכן עוברים ה"קוים אדומים" שלך בעניין זה. אם אתה מוכן להתגמש בדרישות השכר שלך לדוגמא, תוכל לבחון את נכונות המעסיק לקבוע 6 חודשי ניסיון, שלאחריהם תדונו מחדש בעניין השכר, או, במידה ואתה טוב בתחומך ומקצועך מאפשר זאת – להציע מודל של תגמול על פי משכורת בסיס + עמלות.

ד. ומה בינתיים?

זמן חיפוש העבודה אורך בדרך כלל מס' חודשים, וכעת התהליך עלול להתארך. נכון שחיפוש עבודה הוא כמעט עבודה בפני עצמה, אך בינתיים גם צריך כמובן להתפרנס (וכמו שאחד ממחפשי העבודה אמר לנו : "עם קורות חיים לא הולכים למכולת"). לפיכך מומלץ בתקופה זו לשקול לעבוד במשרות זמניות. בתקופה זו של חגים, דרושים במשק עובדים זמניים רבים, וגם אם לא מדובר בעבודה במקצוע שלך – עבודה זמנית טומנת בחובה יתרונות לא מעטים: ראשית, זו כמובן דרך להרוויח כסף. שנית, במסגרת עבודתך הזמנית תוכל להכיר אנשים חדשים ולהרחיב את מעגל הקשרים שלך, שעשויים לסייע לך במציאת מקום העבודה הבא שלך. שלישית, יתכן שתצליח להרשים מאוד את האנשים הנכונים בחברה שבה אתה מועסק כעובד זמני, ואולי אף תקבל הצעת עבודה בתפקיד אחר באותה חברה. לעולם אין לדעת היכן מסתתרת ההזדמנות הבאה...

ה. פרטים קטנים, אבל חשובים:

אם כבר שלחת קורות חיים למשרה כלשהי, כדאי, מן הסתם, שהם גם יגיעו ליעדם ומישהו יבחן אותם, לא? חברות רבות כיום משתמשות בתוכנות אוטומטיות לסינון קורות חיים , ולכן צריך שקורות החיים שלך יותאמו לסריקה ממוחשבת שכזו. איך עושים זאת? ב-2 צעדים פשוטים:

הצעד הראשוןמוודאים שכל פרט בפרטים האישיים שלך כתוב בשורה נפרדת ולא באותה שורה. כלומר:

הדרך הנכונה:

שם
טלפון
מקום מגורים
דואר אלקטרוני
וכו'

(ולא: שם.... כתובת.... טלפון.... דוא"ל....)

והצעד השני הוא לדאוג שבקורות החיים שלך יופיעו מילות מפתח הרלוונטיות לתחום שבו אתה מחפש. אם לדוגמא אתה מחפש עבודה כמחסנאי, חשוב שמילים כמו "רישיון למלגזה", "מחסנאי ממוחשב", "ניהול מלאי", "מלקט" וכדומה יופיעו בקורות החיים שלך.

לסיום, הצעדים שהוצעו מהווים בסיס לחיפוש עבודה יעיל, אליהם כמובן מתווספות המלצות נוספות כגון הדגשת הניסיון הרלוונטי בקורות החיים שלך בהתאם למשרה שאליה אתה מגיש מועמדות, הכנה לקראת ראיון עבודה וכללי ההתנהגות בו, ועוד.

ובהתאם לאווירת ראש השנה, זכור – בתהליך חיפוש העבודה חשוב להתבלט ולהציג את עצמך באופן המתאים ביותר למשרה, ועל הדרכים לעשות כן תוכל לקרוא בין היתר במאמר "שנהיה לראש ולא לזנב".

שנה טובה
ובהצלחה!

© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.
 

אורטל ולעבודה - למה לחפש עבודה כשאפשר למצוא?