מאת דורין נורמנד

ראיון עבודה הוא אמצעי עבור המעסיק לבחון האם אני מתאים למשרה מסוימת ולארגון או למקום העבודה, אך לא פחות חשוב, זהו גם אמצעי עבורי לבחון האם מקום העבודה מתאים לי. זו ההזדמנות שלי לבדוק האם התפקיד המוצע עונה לצרכיי ולרצונותיי, כאשר ביכולתי לראות את משרדי החברה ולהתרשם מהסביבה הארגונית, מהאנשים המסתובבים במסדרונות ועוד.
אז מה קורה כאשר אתה מזומן לראיון עבודה מחוץ למשרדי החברה? כיצד תוכל בכל זאת להתרשם לפחות בשלב הראשון של תהליך הגיוס, ממקום העבודה המיועד?

במאמר זה נעסוק בכך ובדרכים שלך לאסוף את המידע הנחוץ לך ולקבל את ההחלטה הנכונה עבורך.

באילו מקרים הראיון יתקיים בסביבה שונה מסביבת העבודה?

  1. משרה דיסקרטית  כאשר התפקיד אליו אתה מתראיין מוגדר כדיסקרטי ע"י המראיין.
    סיבות אפשריות לכך: כוונה להחליף את העובד הקיים ללא ידיעתו עד למציאת עובד חדש, יצירת תפקיד חדש בחברה, ללא ידיעת יתר העובדים בחברה בשלב זה, ועוד. במקרה כזה ראיון העבודה יתקיים במקום חיצוני, כגון: בית קפה, משרדי חברת ההשמה וכו'.
  2. כאשר החברה ממוקמת ביותר מאתר אחדבמקרה שמדובר בחברה עם מספר סניפים, או כמה משרדים הנמצאים במקומות שונים, יכול להיות מצב בו תזומן לראיון במקום אחד אך למעשה תעבוד במקום אחר.
    דוגמאות – לתפקיד של מוכר בחנות, תזומן לראיון במשרדי ההנהלה, או באחד מסניפי החברה בו אינך עתיד לעבוד. לתפקיד של עובד ייצור, תזומן לראיון במשרדי ההנהלה אך למעשה תעבוד במפעל הממוקם באזור אחר.
    דוגמה נוספת היא כאשר המראיין יושב במשרדים המרוחקים ממקום מגוריך – הראיון יתקיים אצלו במשרד ובפועל תעבוד במשרדים הקרובים אליך, או שעקב פגישות נוספות שקבע לעצמו באותו יום באזורך, יגיע המראיין לאיזורך (אולי לבית קפה באיזור מגוריך) ויחסוך לך את הנסיעה.
  3. עבודת שטח לתפקידים כמו סוכן מכירות שטח או נהג משאית, בהם ה"משרד" שלך הוא בעצם הרכב שלך, תזומן להתראיין בהנהלת החברה. במקרה זה אתה יכול להתרשם ממשרדי החברה, אך אינך נמצא שם בפועל רוב שעות היום.
  4. 4. מכון אבחון חיצוניחברות רבות משתמשות בשירותים של מכוני אבחון כשלב ממיין בתהליך הקבלה לעבודה. כלומר, לפני שתזומן לראיון בחברה עצמה, תידרש לעבור אבחון באחד מהמכונים החיצוניים. במקרה כזה ראיון בחברה יתקיים רק בשלב השני, במידה ותעבור את האבחון ותזומן לראיון המשך.
  5. ראיון המתואם דרך חברת כח אדם במקרים רבים, החברה אליה אתה מתראיין עובדת מול חברת כח אדם והשמה, אשר מבצעת עבורה את המיונים לתפקיד. במקרה כזה, תזומן לראיון בחברת כח האדם בשלב הראשון, ותרואיין על ידי יועצת השמה.
    כמו כן, יתכנו מקרים בהם חברת כח האדם מבצעת יום ראיונות מרוכז באחד מסניפיה, אליו היא מזמנת את כל המועמדים לתפקיד ואת המנהל מטעם החברה אליה אתה מתראיין. במקרה כזה תרואיין על ידי המנהל או על ידי המנהל ויועצת ההשמה במשותף.

כיצד בכל זאת תוכל להתרשם מסביבת העבודה, גם כשהראיון לא נערך במשרדי החברה?

1. השתמש באינטרנט

א. כנס לאתר החברה. בעידן האינטרנט בו אנו חיים, כמעט לכל חברה יש אתר ממנו תוכל להתרשם וללמוד עוד על מקום העבודה. מלבד שיטוט באתר והכרת תחום העיסוק של החברה, כנס גם לדפי הדרושים וה"אודות". בדפים אלו חברות רבות כותבות קצת על אופי העבודה אצלם, תנאים נלווים אותם העובדים מקבלים, תפקידים נוספים אליהם מחפשים כרגע עובדים ועוד. מדפים אלו ניתן לקבל מידע חיוני שיעזור לך להבין יותר טוב לאיזו חברה אתה מתראיין.
ב. הקלד את השם החברה ב- Google ובדוק אילו תוצאות עולות בחיפוש. קרא כתבות, כנס לפורומים בהם מוזכר שם החברה, חפש תמונות של המקום דרך Google תמונות, לקט כל מידע רלוונטי מהעמודים הראשונים של תוצאות החיפוש.

  1. בקר במקום -במקרה בו הראיון מתקיים בהנהלה אך העבודה עצמה תתבצע בסניף, בחנות או בכל מקום אחר המקבל קהל, תוכל להגיע למקום ולהתרשם ממנו מנקודת מבט של לקוח. לדוגמה, אם מדובר בחנות בקניון, תוכל להגיע לחנות המיועדת (לפני או אחרי הראיון) ולהתבונן בדינאמיקה בין העובדים הקיימים, בסוג הלקוחות הנכנס לחנות, וכמובן בפריטים אותם החנות מציעה למכירה.
  2. יש שאלות?אם בשיחת הזימון לראיון, הבנת כי הוא לא יתקיים במקום העבודה, הכן מראש את השאלות אותן אתה מתכוון לשאול, אשר יעזרו לך להבין טוב יותר גם באשר לאופי התפקיד וגם באשר לסביבת העבודה ולאווירה במקום. את השאלות תוכל לשאול כאשר ניתנת לך ההזדמנות לכך ע"י המראיין, בדרך כלל לקראת סוף הראיון.
    דוגמאות לשאלות אותן כדאי לשאול:
    מה אופי העבודה?
    מהו סדר היום?
    איך נראה מקום העבודה? (open space, משרדים סגורים)
    מי המנהל הישיר שלי?
    כיצד באה לידי ביטוי עבודת הצוות?
    מול אילו גורמים בחברה אני עובד?
    מי הם הלקוחות והספקים מולם החברה עובדת?
  3. פשוט לבקשבמידה והראיון מתקרב לסיומו, והמראיין מסביר לך על המשך תהליך הקבלה, או מראה לך בדרך אחרת שהוא מעוניין להמשיך איתך תהליך, ראוי בהחלט להביע בפניו רצון להתרשם מסביבת העבודה. בקשה זו הינה לגיטימית, שכן גם המראיין לא ירצה שתקבל החלטה שרירותית שבהמשך תתחרט עליה. אם תעשה זאת בצורה מנומסת ומכובדת, הדבר אף עשוי "להיזקף לזכותך".
    לכן, במידה וקיבלת תחושה חיובית מהראיון ואתה מעוניין בתפקיד, בקש מהמראיין שהשלב הבא יתקיים בסביבת העבודה, אם הדבר מתאפשר. במידה ולא, לדוגמה במקרים בהם העבודה הינה בשטח, תוכל לבקש להצטרף לאחד העובדים הותיקים לכמה שעות בהן תוכל לצפות בו ולהבין את אופי התפקיד.
    אם אינך מרגיש מספיק בטחון לבקש זאת בסיום הראיון הראשון, בהחלט ניתן להמתין לזימון נוסף בו יתאפשר לך להציג בפני המראיין את הבקשה שלך.

לסיכום, ראיון עבודה במקום שאינו מקום העבודה, לא בהכרח מהווה קושי בהחלטה שלך אם לקבל את התפקיד או לא. הקפד לשמור על ראש פתוח, היה כן לאורך התהליך וקבל מענה לכל השאלות שלך.

שיהיה בהצלחה !

© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.
 

אורטל ולעבודה - למה לחפש עבודה כשאפשר למצוא?