מאת יפעת דהן חורב

אתה בראיון עבודה, די נינוח ועונה בבטחה על שאלות המראיין (הודות להכנה טובה מראש שערכת לעצמך בבית), ופתאום נזרקת לחלל האוויר השאלה שממנה חששת: "מהן ציפיות השכר שלך" ?
אופס... מה לענות ? להגיד כמה הרווחתי במשרה הקודמת ? "לנפח" אותה קצת ? לציין "תג מחיר" גבוה כדי שייראו שאני מועמד איכותי שמעריך את עצמו, או לציין ציפיות שכר ריאליות לתפקיד על מנת לא להבהיל את המראיין ולשלול את מועמדותי באופן אוטומטי ?

אין ספק, נושא ציפיות השכר הינו נושא רגיש שכדאי מאוד להגיע אליו מוכנים, אומרים המומחים של אורטל משאבי אנוש, בעיקר בתקופה זו, בה מס' מגישי המועמדות לכל משרה רב יותר וההתמודדות קשה יותר...

ואכן, בסקר שערכנו גילינו ששיחה על נושא השכר במהלך ראיון העבודה מעוררת חשש מסויים בקרב חלק ניכר ממחפשי העבודה. מהסקר עלה כי 46% ממחפשי העבודה נמנעים מלהעלות את הנושא וממתינים עד שהמראיין יעלה אותו, אפילו אם מדובר בשלב מתקדם, כגון ראיון שלישי או רביעי באותו המקום.

אז איך בכל זאת מתמודדים עם השאלה הזו ?

ראשית, כדאי מאוד לנסות לברר את מסגרת השכר הכללית הנהוגה בסוג תפקיד זה. אם נשלחת דרך חברת כח אדם והשמה, תוכל לברר עם יועצ/ת ההשמה מהי מסגרת השכר המוצעת.

שנית, במידה ולא הופנית על-ידי חברת כח אדם והשמה, ואין לך מושג באשר לפרופורציות השכר הנהוגות בחברה שבה אתה מתראיין, נסה "לגלגל" את שאלת ציפיות השכר בחזרה אל המראיין. באמצעות תשובה כגון: "קצת קשה לי לענות על זה היות וזה תלוי גם בתנאים הסוציאליים שמסביב, הייתי שמח לשמוע מהי המסגרת שעליה חשבתם" או משהו דומה.

ואולם, סביר להניח שהמראיין יבקש בכל זאת לשמוע לכמה אתה מצפה. לפיכך חשוב להכין תשובה מראש, המבוססת על מס' גורמים המשפיעים על השכר והראויים לתשומת לב מצדך, ביניהם:

  • גודל החברה – האם מדובר בחברה גדולה, בעלת מס' רב של עובדים, בחברה קטנה או בחברה בינונית ?
  • הענף בו היא פועלת – ישנם ענפים בהם שולי הרווח גבוהים יחסית (לדוגמא: ענף הסלולר) וישנם ענפים בהם שולי הרווח נמוכים יחסית (לדוגמא ענף הקמעונאות) – הדבר יכול ללמדך על פרופורציות המשכורות לתפקיד דומה בתחומים השונים.
  • סוג התפקיד ומהותו – האם מדובר בתפקיד ניהולי, ואם כן – כמה עובדים אתה אמור לנהל ? האם מדובר בצוות גדול יותר מזה שניהלת עד כה ?
  • הניסיון שלך בתפקיד – האם אתה בעל ניסיון בתחום והמשרה שאליה אתה מתראיין אמורה להיות התקדמות מקצועית מבחינתך או שאתה חסר רקע מקצועי בתחום והמשרה תהווה עבורך קרש קפיצה ?
  • הידע המקצועי שלך – האם אתה בעל ידע מקצועי ייחודי והניסיון המקצועי שרכשת בעבודתך הקודמת נדרש בתפקיד אליו אתה מועמד, או שאתה חסר ידע מקצועי מתאים ואמור ללמוד אותו תוך כדי התפקיד ?

כל אלו הינם פרמטרים שיש לשקול בבואך להכין את תשובתך לשאלת ציפיות השכר שלך. כך, לדוגמא, אם רכשת ניסיון בחברה קטנה וכעת אתה מתראיין לאותו תפקיד בחברה גדולה יותר באותו תחום, ניתן לצפות לשכר גבוה יותר, מאחר ואתה בעל ניסיון והמעבר לחברה גדולה יותר מהווה התקדמות מקצועית מבחינתך.

אבל, חשוב לזכור, במצב הנוכחי של האטה כלכלית ותעסוקתית, כללי המשחק משתנים. כיום ניתן לומר, בהכללה גסה, שכמעט בכל הענפים – המשכורת שהרווחת בעבר כבר אינה רלוונטית. היא אולי יכולה לשמש בסיס טוב לקבלת פרופורציות אך כיום סביר להניח שתאלץ להתפשר.

בסקר שערכנו בחודש האחרון באתר החברה, בהשתתפות 600 גולשים מחפשי עבודה, עולה כי 57% ממחפשי העבודה מוכנים להתפשר על שכרם, לעומת 43% שאינם מוכנים להתפשר כלל ולרדת מרמת השכר האחרונה שלהם.

אלו המוכנים להתפשר על שכרם, מתחלקים באופן הבא: 19% מוכנים להתפשר ולרדת עד 10% מהשכר האחרון שלהם, 7% מוכנים להתפשר ולרדת עד 20% מהשכר האחרון שלהם ו-31% מוכנים להתפשר גם יותר ובלבד שימצאו משרה שתתאים להם בפרמטרים אחרים.

אז איך להציג את ציפיות השכר שלי ולדעת להתפשר?

  • קבע לך קו אדום שמתחתיו תרגיש לא נוח עם עצמך לבצע את התפקיד בפועל.
  • במקום לקבוע שכר מסויים, הגדר טווח של שכר, שינוע בין סכום שאתה יכול לחיות איתו בשלום לבין שכר שאתה שואף להגיע אליו, כמובן תוך התחשבות ריאלית במצב. אין לכך נוסחה מדויקת לחישוב מכיוון שהכל תלוי סיטואציה, אך אם לדוגמא המשרה מהווה התקדמות מקצועית מבחינתך ואתה כבר בעל ניסיון מוכח (כגון מעבר מחברה קטנה לגדולה באותו תפקיד, או מעבר מניהול צוות של 5 אנשים לניהול צוות של 10 אנשים) – ניתן לקבוע את טווח השכר שאתה מבקש החל מהשכר האחרון שלך כגבול תחתון ועד כ- 10% יותר - כגבול עליון. אם מדובר פחות או יותר באותו תפקיד, ללא אלמנט של קידום מקצועי כלשהו, ניתן לקבוע את השכר שהרווחת כגבול עליון ו- 10% פחות ממנו - כגבול תחתון. שוב, הכל בהתאם לנתוני המשרה המוצעת, לנתוניך האישיים ולמידת נכונותך להתפשר.
  • מחפשי עבודה רבים מוכנים כיום לעבוד ברמות שכר נמוכות בהרבה מאלו שהרוויחו בעבר, וזאת מחוסר ברירה. ואולם, ברור גם למחפשי עבודה אלה וגם למעסיקיהם כי בהזדמנות הראשונה שתקרה בדרכם הם יעזבו למשרה במשכורת גבוהה יותר, אלא אם כן המעסיק יעלה להם את השכר לאחר שהוכיחו את עצמם ו/או המצב הכלכלי השתפר. לכן, בבואך לדבר על ציפיות השכר, מומלץ לעתים להציע למראיין סוג של מודל שיעגן באופן רשמי אפשרות של העלאת שכר בעתיד – אם לאחר X זמן בחברה, אם על פי תוצאות ואם על פי פרמטרים אחרים.
  • כאמור, חשוב בעיקר בעתות אלה של אבטלה לגלות גמישות, וגם אם הצעתו של המראיין נמוכה משמעותית מהשכר שביקשת, ניתן לערוך מו"מ על התנאים שמסביב, (כגון: רכב, טלפון סלולרי וכדומה), שיכולים לפצות על חלק מהירידה בשכר.

לסיכום, חשוב להדגיש - ההכנה לשאלת ציפיות השכר הינה חשובה ביותר על מנת שלא לפגוע בסיכוייך להתקבל למשרה. ציפיות השכר שאתה מציג חייבות להיות הגיוניות וריאליות ביחס לכל הפרמטרים שצוינו, וזאת על מנת שלא לציין שכר גבוה מדי שעלול להרתיע את המראיין ולהוביל אותו למסקנה שאין טעם לפתוח כלל בתהליך של מו"מ. פעל בחוכמה וגלה גמישות בעניין.

בהצלחה!

© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.
 
 

אורטל ולעבודה - למה לחפש עבודה כשאפשר למצוא?