מאת יפעת דהן חורב

לפני מס' שבועות, כתבה לנו מחפשת עבודה בדף הפייסבוק שלנו שהיא חוזרת, לצערה, למעגל מחפשי העבודה לאחר חודש בלבד של עבודה, כי הבינה שזה לא מה שהיא חיפשה. "האם ניתן למנוע הישנות של מצבים כאלה בעתיד?" היא שאלה.

ובכן, תאר לעצמך: חיפשת וחיפשת, שלחת קורות חיים בלי סוף, התראיינת והרשמת, ולבסוף הודיעו לך שהתקבלת לעבודה. אתה כמובן שמח ומאושר, אך אחרי שאתה מתחיל לעבוד אתה פתאום מרגיש שזה לא מה שבאמת רצית. זהו אמנם התפקיד שחיפשת, גם עם השכר והתנאים אין לך בעיה (וגם אם היתה – השלמת עם זה), אבל משהו לא "יושב לך טוב" שם – אולי תחום העיסוק של החברה לא כ"כ מעניין אותך, אולי העבודה העצמאית משעממת אותך לאחר שהתרגלת לעבוד בצוות (או ההיפך), ואולי אלו פרמטרים אחרים, שלא תמיד ניתן לדעת עליהם לפני תחילת העבודה. מה תעשה? תקום ותעזוב? אחרי כל הזמן הזה שחיפשת? זו אפשרות כמובן, אבל זה יחזיר אותך למעגל החיפושים לעוד זמן מה. זה גם עלול להיתפס לא מקצועי. אולי תיתן לזה צ'אנס עוד קצת זמן? צריך לחשוב היטב על היתרונות והחסרונות של כל צעד, אבל בגדול, אם עבר מספיק זמן בשבילך להבין שלא טוב לך במקום הזה, כדאי להתחיל לחפש מקום אחר.

אז איך אפשר לנסות להימנע ממצבים כאלה (עד כמה שניתן)? מה עושים? הרי מחד, ידוע שלא כדאי להיות בררנים מדי בתהליך חיפוש העבודה, ומאידך, חשוב לקבל את ההחלטה הנכונה לגבי מקום העבודה הבא שלכם. 

כיצד מוודאים שיש התאמה ביני לבין התפקיד:

1. חיפוש עבודה מכוון מטרות ועל פי סדרי עדיפויות

ההתאמה בינך לבין המשרה הבאה שלך אמורה להיות דו צדדית – כלומר, לא רק אתה צריך להתאים אליה אלא גם היא צריכה להתאים לך.
לכן, הדבר הראשון שאתה צריך לעשות בתחילתו של תהליך חיפוש העבודה (ואם אתה כבר בעצומו – אז לעצור לרגע ולבצע זאת) הוא לחשוב – מה אני בדיוק צריך ממקום העבודה, או: מה הכי חשוב לי במקום העבודה. הכוונה היא לפרמטרים שהם מעבר לדברים הברורים מאליהם (כגון: עבודה במקצוע שלך, שכר ותנאי העסקה), אלא על פרמטרים שאולי נראים פחות חשובים בתהליך חיפוש העבודה, אך הם אלה שישפיעו במידה ניכרת על משך הזמן שתישאר במקום עבודה מסויים.

שים לב, מדובר בעיקר בחשיבה עצמית, או עם חברים ובני משפחה שמכירים אותך היטב. במידת הצורך ניתן גם להיעזר באנשי מקצוע מהתחום (כגון יועצי/ות השמה בחברות כח אדם והשמה, שזה חלק מתפקידם, יועצי/ות קריירה וכדומה).

איך תוכלו למקד את חיפוש העבודה למשרות שיתאמו את הצרכים והרצונות שלכם, ולא תפסידו הזדמנויות שיהלמו אותם רק בשל שיקולים מוטעים?

לכל אחד צרכים שונים ופרמטרים שחשובים לו יותר מהאחרים. שים לב מה חשוב לך יותר.
להלן מס' כיווני חשיבה:

  • האם חשוב לך לעבוד בחברה גדולה / קטנה – חלק מאיתנו מעדיפים לעבוד במקומות קטנים ומשפחתיים וחלק מעדיפים דווקא את הארגונים הגדולים. האם יש לך עדיפות בעניין?
  • איזו סביבת עבודה הכי מתאימה לך - האם תעדיף לעבוד בסביבת עבודה צעירה , מבוגרת, מעורבת או שזה לא משנה לך כלל.
  • האם התרבות הארגונית במקום העבודה חשובה לך? פרמטרים כגון - סגנון לבוש במקום העבודה, אופן הישיבה של מרבית העובדים (האם במשרדים או ב"Open Space"), האם מדובר במקום שקט או רועש ודינמי, וכיוצא באלו - עד כמה הם מהווים שיקול מהותי עבורך בבחירת מקום עבודה חדש?
  • האם אתה מעדיף לעבוד לבד או בצוות – זהו פרמטר שתלוי גם בסוג התפקיד וגם באופייך, ישנם אלו שאוהבים לעבוד בצוות ומעדיפים עבודה קבוצתית, וישנם אלו המעדיפים עבודה עצמאית. בדוק האם יש לך חשיבות בעיניך.
  • האם אתה איש של שטח או של משרד - האם אתה נמנה על אלה שמעדיפים מקום עבודה סגור ומוגדר, כגון משרד או חנות, או שאתה דווקא מאלה שלא מסוגלים לשבת במקום אחד יותר מדי זמן וחייבים להיות בתנועה בשטח כל הזמן.
  • מיקום העבודה – ישנם מחפשי עבודה שחשוב להם לעבוד דווקא באזור מסוים שאולי קרוב לביתם או למקום הלימודים שלהם. אחרים לא מגבילים את החיפוש ופורשים אותו לאזורים גיאוגרפים רחבים (כגון: גוש דן). בדוק עד כמה הדבר חשוב לך. קח בחשבון את משך הנסיעה למקום העבודה ואת דרכי הגישה אליה בתחבורה ציבורית (אם אין לך רכב פרטי).
  • עד כמה גמישות בשעות העבודה הכרחית לך – אם אתה סטודנט, לדוגמא, בוודאי תצטרך גמישות כלשהי בשעות העבודה. ידוע כי לא כל המשרות שבמשמרות זהות זו לזו - בכל אחת אורך המשמרות שונה, שעות המשמרות שונות, מס' המשמרות שצריך לעבוד במהלך השבוע משתנה, בחלקן זה כולל סופי שבוע ובחלקן לא וכדומה. לעיתים מחפשי עבודה מתחייבים ליותר שעות ממה שהם יכולים לתת בפועל ואז הלימודים או העבודה עלולים להיפגע, לכן, חשוב להגדיר בדיוק מהי מידת הגמישות הנדרשת לך, הן בזמן הלימודים והן בתקופות בחינות. .

לאחר מיפוי הצרכים שלך על פי פרמטרים אלו ואחרים, בין אם ערכת אותו בעצמך ובין אם נעזרת ביועצ/ת השמה לשם כך, עליך לבחון – אלו מהפרמטרים חשובים לך ביותר ועל אילו תהיה מוכן להתפשר (כי הרי ברור שצריכים להתפשר על משהו). כך תוכל לבוא אל נציגי/ות חברות כח האדם וההשמה עם צרכים מוגדרים, כגון: "אני מחפש עבודה בתחום X, בארגון גדול (כי אני רוצה אפשרויות קידום), עם אפשרות לתת עד 4 משמרות בשבוע, באזור המרכז". הגדרת צרכים שכזו תאפשר חיפוש עבודה יעיל יותר ותמזער את הסיכוי שאח"כ תתחיל לעבוד במקום שאינו הולם את צרכיך. יתרה מכך, הגדרה שכזו את הצרכים שלך תאפשר לך להיות פתוח יותר ולשמוע על הצעות עבודה בתחומים או במקצועות נוספים, משיקים או קרובים לאלו שלך, שלא היו בדיוק מה שחיפשת מלכתחילה, אך הן יכולות להתאים לך על-פי הצרכים שהגדרת.

2. הבנה מעמיקה של התפקידים והמשרות המוצעים לך

הוצעה לך משרה בתחום שביקשת, לדוגמא: מנהל לקוחות באחת מחברות הסלולר. יש לך כבר ניסיון מחברה קטנה בתחום ורצית להשתלב הפעם בחברה גדולה. ברכות! אבל לפני שאתה מקבל את המשרה, חשוב להבין:

שם התפקיד ומהותו הם נגזרת של החברה או הארגון שבה פועל בעל התפקיד. אותו שם תפקיד יכול להתפרש אחרת בחברות שונות, בכל אחת מהן מהות התפקיד ורשימת האחריויות המצופה מאותו בעל תפקיד הינן שונות. יתרה מכך, לעיתים גם אותו תפקיד מכונה בשם תפקיד שונה מחברה לחברה.

לכן, בכל משרה המוצעת לך - חשוב לברר היטב מהי מהות התפקיד, מה כולל התפקיד בפועל, מהם תחומי האחריות שלך, מי הם בעלי התפקידים שאתה אמור לעבוד מולם באופן יומיומי ושוטף ועוד. בדוגמא הנ"ל, יתכן שבחברה הקודמת שבה עבדת התפקיד כלל רק עבודת שטח ופגישות עם לקוחות, בעוד שבחברה שבה מוצעת לך המשרה זה כולל המון עבודת אדמיניסטרציה משרדית, שאולי אתה לא ממש אוהב.

לסיכום, עבור מרבית מחפשי עבודה הפרמטרים החשובים הינם עבודה בתחום עיסוקם (במידה וכבר הספיקו לרכוש מקצוע). שכר גבוה ותנאי העסקה. אך כאמור, קיימים פרמטרים נוספים מסביב, שתשומת לב אליהם עשויה לסייע לך להגיע למקום העבודה הנכון לך בנקודת הזמן הנוכחית, ולהתמיד בו לאורך זמן. אין הכוונה שכעת תהיה בררן מדי ותשלול כל עבודה שמוצעת לך. אין הכוונה גם שכעת תגדיר רשימה מאוד נרחבת של דרישות ממקום העבודה הבא שלך, ללא שום רצון ונכונות להתפשר על הפרמטרים הפחות חשובים.

הכוונה היא לכך שאתה יודע הכי טוב מה מתאים לך ומה אתה צריך. התייחסות סבירה לכך בתהליך חיפוש העבודה, תוך שיתוף יועצ/ת ההשמה - מתוך רצון למצוא את העבודה המתאימה לך אך גם מתוך הכרה ריאלית שאף פעם לא ניתן לקבל את כל הדרישות האידיאליות - תביא, ברוב המקרים, להצלחה.

בהצלחה!

 

 
 
© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.
 
 

אורטל ולעבודה - למה לחפש עבודה כשאפשר למצוא?